Thajská kuchyňa je populárna a obľúbená po celom svete hlavne kvôli svojej pestrosti, jednoduchosti a samozrejme chuti. Každá oblasť krajiny je ale špecifická a týka sa to aj kuchyne a prípravy jedál. Na aké jedlá sa teda môžete tešiť pri návšteve severného Thajska?
Ako chutí severné Thajsko?
Kuchyňu v oblasti Lanna ovplyvňujú aj susedné oblasti Barma a tiež Čína. Chute sú uvoľnenejšie a jemnejšie, takže jedlá nie sú tak ostré ako v iných častiach. Ak sa niečoho najete do sýtosti, bude to určite ryža a bravčové mäso. Bravčovinu môžete ochutnať v rôznych párkoch, klobáskach, ale aj ako vysmážané bravčové kože a populárne mäso na paličke.
K mäsu najskôr dostanete lepkavú ryžu, ktorú dostať v reštauráciách aj stánkoch na uliciach. S korením sa v kuchyni severného Thajska objavuje hlavne kurkuma, zázvor a kari pasta.
Bravčové karé na zázvore a cesnaku s kurkumou
Ak chcete ochutnať severné Thajsko aj tu na Slovensku vyskúšajte rýchly a jednoduchý recept na bravčové karé.
Na prípravu budete potrebovať:
- 600 g bravčového karé
- Čerstvý zázvor
- 4 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Kurkumu
- Olej
- Mleté čierne korenie
Bravčové karé nechajte 24 hodín marinovať v chladničke v zmesi cesnaku, zázvoru, čierneho korenia, soli a oleja. Mäso vyberte z chladničky aspoň 2-3 hodiny pred tým, ako začnete opekať. Bravčové karé prudko opečte na oleji a po vybratí mäsa pridajte do výpeku ešte kurkumu a trošku vody. Následne mäso ešte na chvíľu vráťte na panvicu a poduste do mäkka. Ako príloha je najvhodnejšia ryža.
Pri restovaní môžete použiť len malé množstvo oleja, aby sa mäso nepripieklo a následne použiť vývar, aby jedlo nebolo vysušené.
Okrem vareného jedla sa zvykne podávať aj tanier so surovými prílohami ako je zelenina alebo bylinky, ktoré sú zdrojom ďalších živín, vitamínov a v neposlednom rade aj chuti.