Thajská kuchyňa je známa hlavne tým, že je rýchla, nenáročná na prípravu a pikantná. Oblasť centrálneho Thajska reprezentuje hlavne mesto Bangkok, kde nájdete množstvo reštaurácií aj stánkov s jedlom. Aké jedlá teda môžete očakávať v centrálnom Thajsku?
Ako chutí centrálne Thajsko?
Na potulkách centrálnym Thajskom a hlavným mestom Bangkok narazíte na množstvo reštaurácií rôznych kategórií a na ešte viac stánkov s jedlom. Žalúdok si naplníte miestnymi špecialitami za pár drobných. K obľúbeným jedlám patria určite rezance Pad Thai. Sú to vyprážané ryžové rezance podávané s mäsom, rybou omáčkou, vajíčkami a sójovými klíčkami.
V Thajsku ochutnáte aj vynikajúce polievky. Za zmienku určite stojí Tom Yum Soup, ktorá je známa kyslou a výraznou chuťou. Polievka sa pripravuje z citrónovej trávy, kaffir lipových listov, rybacej omáčky, limetkovej šťavy a chilli papričiek.
Pad Thai s kuracím mäsom
Na prípravu thajských rezancov budete potrebovať:
- 200 g kuracích pŕs
- 250 g renazcov Pad Thai
- Chilli pastu
- Jarnú cibuľku
- 100 g sójových klíčkov
- Slnečnicový olej
- Svetlá sójová omáčka
- Rybacia omáčka
- Cesnak, koriander, limetka
- 50 g opečených a nasekaných arašidov
Na omáčku budete potrebovať:
- 2 lyžice rybacej omáčky
- 2 lyžice ustricovej omáčky
- 2 lyžice hnedého cukru
- 1 lyžica chilli omáčky
- 3 lyžice tamarindu (rozpustený v teplej vode)
Všetky ingrediencie na omáčku vložte do misky a dôkladne premiešajte. Pad Thai rezance namočte do vlažnej vody na 15-20 minút. Nakrájajte na menšie kúsky kuracie prsia a nasekajte cesnak, cibuľku a mrkvu. Na rozpálený wok pridajte olej a chilli pastu. Po minúte pridajte cesnak, polovicu cibuľky a opekajte 2 minúty. Pridajte mäso, sójovú, rybacia omáčku a zeleninu. Všetko dobre premiešajte a opekajte 1-2 minúty.
Potom už nasledujú rezance a po premiešaní pridajte omáčku, sójové klíčky, koriander a limetkovú šťavu. Posledný krát všetko poriadne premiešajte a opekajte ešte asi 5 minút. Hotové rezance už len posypte nasekanými arašidmi a podávajte skvelú thajskú pochúťku.